Savak:
Kémiai értelemben, azokat a vegyületeket nevezzük savaknak, amelyeknek oldatában, hidrogénionok vannak.
Kémiai értelemben, azokat a vegyületeket nevezzük savaknak, amelyeknek oldatában, hidrogénionok vannak.
A háztartásban
például ilyen szódavíz és a citromsav a citrusfélékben. Vagy ha a bor túl sokáig
áll a levegőn, megsavanyodik, ecetsav képződik benne. Ebből látszik, hogy a
mindennapi életben is találkozhatunk savakkal.
A
savak elektrolitok. Elektrolitnak nevezzük azokat a vegyületeket,
amelyeknek vizes oldata vagy olvadéka, mozgékony töltéshordozók – anionok és
kationok – révén, vezetik az elektromos áramot. Vannak közöttük erős és gyenge
elektrolitok.
A leggyakoribb erős savak: HCl, H2SO4. De például gyenge sav, az ecetsav és a szénsav.
A leggyakoribb erős savak: HCl, H2SO4. De például gyenge sav, az ecetsav és a szénsav.
A
savak természetesen nem mind egyformák. A sósav „erősebb" az ecetsavnál,
és a kénsav a citromsavnál. Ennek oka, hogy az erős savakban valamennyi
molekulából hidrogénion válik le, vagyis teljes mértékben szétesnek. A gyenge
savakban viszont a molekuláknak csak egy részéből válik le a hidrogénion, tehát
az oldatukban kevesebb lesz a hidrogénionok száma, mint az ugyanolyan
töménységű erős savak oldatában.
A savakat rendszerint
négy csoportba osztjuk:
1. Haloid savak, pl.: sósav Hcl,
2. Amfid savak, ilyen például a kénsav H2SO4,
3. Szulfo-Savak, pl.: szulfoarzénsav H4AsS4
4. Karbon- v. organikus savak, pl.: Ez utóbbiaknak a száma a legnagyobb; pl.: ecetsav CH3COOH
1. Haloid savak, pl.: sósav Hcl,
2. Amfid savak, ilyen például a kénsav H2SO4,
3. Szulfo-Savak, pl.: szulfoarzénsav H4AsS4
4. Karbon- v. organikus savak, pl.: Ez utóbbiaknak a száma a legnagyobb; pl.: ecetsav CH3COOH
A legerősebb sav (érdekesség):
Az antimon-pentafluorid hidrogén-fluoridos (HF) oldatát tartják a legerősebb ismert savnak. E sav erőssége sokszorosa a kénsavénak.
Azonban a kaliforniai vegyészek által létrehozott karboránsav H(CHB11Cl11) milliószor savanyúbb a tömény kénsavnál, de olyan „barátságos”, hogy nem marja szét a kémcsövet. (Szupersavnak is nevezik).
Az antimon-pentafluorid hidrogén-fluoridos (HF) oldatát tartják a legerősebb ismert savnak. E sav erőssége sokszorosa a kénsavénak.
Azonban a kaliforniai vegyészek által létrehozott karboránsav H(CHB11Cl11) milliószor savanyúbb a tömény kénsavnál, de olyan „barátságos”, hogy nem marja szét a kémcsövet. (Szupersavnak is nevezik).
Kémhatás:
- az oldat savasságának és lúgosságának a mértéke
- az oldatban található oxóniumionok és hidroxidionok aránya határozza meg
- megkülönböztetünk savas, lúgos és semleges kémhatású oldatokat, ezeken belül gyengébbeket és erősebbeket
- a kémhatás vizsgálata indikátorokkal történik.
- az oldat savasságának és lúgosságának a mértéke
- az oldatban található oxóniumionok és hidroxidionok aránya határozza meg
- megkülönböztetünk savas, lúgos és semleges kémhatású oldatokat, ezeken belül gyengébbeket és erősebbeket
- a kémhatás vizsgálata indikátorokkal történik.
Az oxóniumiont és a hidroxidiont két vízmolekula
találkozásakor kaphatjuk meg, ami protonátadással jár, vagyis
protolízis játszódik le, amelyet az alábbi egyenlettel szemléltetünk:
A keletkező két ion elnevezése H3O+ oxóniumion és OH- hidroxidion. Ennek a két
töltéssel rendelkező összetett ionnak köszönhető, hogy a víz vezeti az
elektromos áramot.
A kémhatás semleges,
ha [H3O+]=[OH-]
A kémhatás savas, ha [H3O+]>[OH-]
És a kémhatás lúgos, ha [H3O+]<[OH-]
Nem kell
tovább mondani, mert órán már vettük.
Mértékegysége:
- pH
- az oldat savasságát, ill. lúgosságát jellemzi
- 14 fokú skála, 7> - savas, 7-semleges 7 <- lúgos
A kémhatás mérése:
A kémhatást indikátorokkal tudjuk vizsgálni.
Ezeknek több típusa ismert, de mi kettőt fogunk használni: a folyadék és a
papír indikátort.
A folyadék indikátorok olyan
oldatnak tekinthetők, amelyek színváltozással jelzik az adott kémhatást.
A papír indikátorokkal (univerzális indikátorokkal) kicsit könnyebb, mert a vizsgálandó oldatba mártva megváltozik a színük. Ez a módszer sokkal egyszerűbb, de pontatlanabb is.
A papír indikátorokkal (univerzális indikátorokkal) kicsit könnyebb, mert a vizsgálandó oldatba mártva megváltozik a színük. Ez a módszer sokkal egyszerűbb, de pontatlanabb is.
pH érték:
A pH érték az az adat, amelyet megadunk az oldatok
kémhatásának, savanyúságának, illetve lúgosságának jellemzésére. Vagy, ahogy
órán tanultuk: Az oxóniumion koncentráció hatványkitevőjének abszolút értéke. A savanyúság, illetve lúgosság foka a
hidrogénionok vagy hidroxidionok mennyiségétől függ. A pH szó egy rövidítés,
ami angolul így hangzik: "power of Hydrogen". A pH értékből
következtetni tudunk a savak vagy lúgok erősségére, melyet a pH-skálán mérünk,
ami 0-14-ig terjed.
A skála középső értéke: 7, ez azt jelenti, hogy az oldatban
nincsenek sem szabad hidrogén, sem szabad hidroxidionok, vagy másként:
ugyanannyi szabad hidrogénion van, mint hidroxid.
A 7-es értéktől felfelé
egyre erősebb lúgokat kapunk, lefelé pedig egyre erősebb savakat.
A körülöttünk lévő anyagoknak van
valamilyen pH-értéke, vagyis kémhatása:
- Mit iszunk minden nap? Semleges, savas vagy lúgos italokat: Vizet, ásványvizet, szénsavas üdítő italokat, teát, kávét, tejet, kefirt, gyümölcslevet, sört, bort…
- Mit eszünk? Savas, semleges esetleg lúgos ételeket:
Kenyeret, húst, savanyított salátákat, vajat, sajtot
- Testünkben a vérnek, a nyálnak, gyomorsavnak, a bőrünknek, könnycseppünknek különböző pH értéke van.
- Mit iszunk minden nap? Semleges, savas vagy lúgos italokat: Vizet, ásványvizet, szénsavas üdítő italokat, teát, kávét, tejet, kefirt, gyümölcslevet, sört, bort…
- Mit eszünk? Savas, semleges esetleg lúgos ételeket:
Kenyeret, húst, savanyított salátákat, vajat, sajtot
- Testünkben a vérnek, a nyálnak, gyomorsavnak, a bőrünknek, könnycseppünknek különböző pH értéke van.
Kísérlet:
Szükséges eszközök: kémcsőállvány, kémcsövek
Szükséges
anyagok:
ecet VAGY híg sósav, desztillált víz, szappanoldat VAGY híg ammónium-hidroxid
metilvörös, fenolftalein, lakmusz
Kísérlet menete: 3 kémcsőbe önts ecetet, majd cseppents külön-külön fenolftalein és lakmusz indikátort és a 3-ba tegyél papír indikátort.
Fenorftalein:
pH < 7 (s) színtelen
pH = 7 színtelen
pH > 7 (l) lila
pH < 7 (s) színtelen
pH = 7 színtelen
pH > 7 (l) lila
Lakmusz:
pH < 7 (s) vörös
pH = 7 lila
pH > 7 (l) kék
Univerzális indikátor:
pH < 7 (s) vöröspH = 7 zöld
pH > 7 (l) kék, majd lila
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése